• Over Mij
  • Bevallingsboek
  • Contact

Aziema Fatima

Schrijfster, bevallingscoach & verloskundige i.o.

  • Zwangerschap
  • Bevalling
  • Borstvoeding
  • Moederschap
  • Verloskundige-in-Opleiding

Borstvoeding: Het Vergeten Geboorterecht van onze kinderen – deel 3

23 mei 2016 1 Reactie

Deel0Pin0Tweet0E-mail0

Het Vergeten Geboorterecht (2)

In deel 1 van deze blogserie heb ik de religieus-spirituele status van borstvoeding in de islam behandeld, en hoe het in wezen een duidelijk vastgestelde richtlijn is in het geloof. Wat heel bijzonder is, is dat borstvoeding in de islam wordt benaderd vanuit het recht van het kind in plaats van een automatische verplichting van de moeder.

Deel 2 ging in op de cruciale rol die de moslimvader speelt in het vervullen van het geboorterecht van zijn kind(eren) op borstvoeding. Als de moeder echt alles geprobeerd heeft om haar kind in borstvoeding te voorzien maar vanwege een geoorloofde reden toch niet in staat blijkt, is het de vader die naar een passend alternatief op zoek zal moeten gaan. Deze beslissing en dus ook de verantwoording hierover rust op zijn schouders met wijze reden.

In dit afsluitende deel behandel ik wát de vader kan doen om de moeder van zijn kind zo goed mogelijk bij te staan tijdens de borstvoedingsperiode. Heb jij nog goede tips voor (aanstaande) vaders hoe ze zo goed mogelijk kunnen bijdragen aan de borstvoeding, laat het zeker weten in de reacties!

Hoe moslimvaders kunnen helpen bij borstvoeding

Terwijl het de moeder is die haar kind gedragen, gebaard en gevoed heeft, is het de vader die eindverantwoordelijk is over de zorg van beiden. Hij is aangesteld als hoofd van het gezin en moet zorg dragen voor onderhoud in de vorm van voeding, kleding en onderdak voor zijn vrouw en kinderen. Borstvoeding valt onder de eerste voeding die zijn kind zal krijgen, in shaa’ Allah. Zijn rol als beschermer gaat vanaf dag 1 dan ook van start. Hoe kan hij het door Allah geschonken recht van zijn kind op moedermelk zo goed mogelijk waarborgen en beschermen? En ervoor zorgen dat de instinctieve behoefte, waar Allah subhaanahu wa ta’ala zijn kind mee geschapen heeft, zo goed mogelijk wordt vervuld? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Door er volledig te zijn voor de vrouw die de taak van borstvoeding uitvoert. Want hoe meer de vader in haar ‘investeert’, hoe meer hij de kans vergroot op een ‘productief resultaat’! 😉

Vroeger hadden vrouwen een hele achterban aan ervaren en behulpzame zusters in de gemeenschap beschikbaar die de zorg en ondersteunende taken op zich namen na de bevalling en ook hielpen bij de borstvoeding. Tegenwoordig leven we allemaal zo op onszelf en is de partner vaak onze enige aangewezen steun en toeverlaat.

Kan de vader dan mogelijk iets bijdragen aan de borstvoeding in die eerste periode? Zeker weten! Maarre.. dan moeten ze alleen wel even precies weten wat ze moeten doen! 😉 Speciaal voor moslimvaders, hier even een stuk of TIEN TIPS op een rij die aardig op weg kunnen helpen! Uiteraard misschien niet voor iedereen en in iedere situatie toepasbaar, maar wel goed om even in kaart te brengen hoe het wel gewenst zou zijn!

1.  Verdiep je in wat de islam zegt over borstvoeding.

Wist je dat borstvoeding islamitisch gezien het geboorterecht van je kind is en dat jij als vader een cruciale rol speelt bij het vervullen van dit recht? Als je begrijpt wat voor waarde borstvoeding heeft in de islam, kan je het belang ervan beter voelen en begrijpen. In deel 1 behandel ik daarom als eerst de religieus-spirituele status van borstvoeding in de islam, en de titel van deze hele blogserie heet ook niet voor niks ‘Het Vergeten Geboorterecht van onze kinderen’. Laat dit geboorterecht niet vergeten worden in jouw gezin waar jij de verantwoordelijkheid over draagt.

2. Wees je bewust van de bijzondere status van de moeder van je kind(eren).

Zij heeft je kind gedragen en gebaard en nu probeert ze zo goed als ze kan jullie kind borstvoeding te geven. Haar status als moeder is ongeëvenaard door de offers die zij heeft moeten brengen en iedere dag zal blijven brengen in de borstvoedingsperiode. Erken haar  moeite en respecteer dit. Het is niet vanzelfsprekend en al he-le-maal niet zo makkelijk als het er soms wel uitziet. Ze geeft letterlijk van haarzelf, en dit kan soms behoorlijk intensief zijn. Erken de offers die ze brengt door haar te ontlasten met andere werkzaamheden in huis, lieve woorden of een geschenkje als uiting van waardering. Ze doet zo bijzonder werk, ma shaa’ Allah. In deel 2 kon je lezen over jouw eigen cruciale rol bij de borstvoeding vanuit islamitisch perspectief.

3. Blijf positief en bemoedigend.

Geloof in haar en geloof in de borstvoeding, zonder enige druk op haar te plaatsen. Een zachte streling terwijl ze voedt, een bemoedigend knikje, woorden van respect en bewondering als jullie kleintje goed aan de borst drinkt. Vertel haar hoe trots je op haar bent dat ze zo hard haar best doet. Bedank haar voor het voeden van jullie kind. Terwijl de borstvoeding op gang komt, ondergaat zij samen met jullie baby een intensieve (leer)proces. Jouw positieve en bemoedigende woorden vormen de mentale steun die ze zo hard nodig heeft. Vertel anderen ook hoe goed ze het allemaal doet, vooral je eigen moeder! 😉 En zorg er naturlijk voor dat ze dit hoort, boost haar spirit! Ze verdient het!

4. Verdiep je ook in de borstvoeding zelf.

Nee, je hoeft geen stapels boeken te lezen of iedere borstvoedingswebsite af te zoeken. Lees je gewoon een beetje in over de basis. Hoe werkt borstvoeding precies? Want hoe beter je het proces van borstvoeding begrijpt, hoe beter je je gaat kunnen inleven in wat er allemaal gebeurt en hoe groter je mate van betrokkenheid zal zijn. Als je vrouw zich in het begin zorgen maakt dat ze (nog) geen melk lijkt te hebben, herinner jij haar er slim aan dat blijven aanleggen op verzoek, sowieso minstens om de 2 uur voeden, zorgt voor het goed op gang komen van de ‘rijpere’ moedermelk op dag 3 of 4. Doe stoer! 😉 In de tussentijd weet je dat jullie kleine heerlijk geniet van al die beetjes colustrum (bomvol antistoffen!), perfect afgestemd op het kleine babymaagje. De natuur geeft moeder én kind de nodige tijd om te wennen. Wat is het toch mooi geregeld allemaal. Subhan’ Allah. Je hebt er alle vertrouwen in.

5. Maak het haar zo comfortabel mogelijk.

Schud de kussens voor haar op als ze gaat voeden, zet een glas drinken klaar, hou de slaapkamer netjes en opgeruimd. Vraag haar of ze iets nodig heeft en help haar in het begin handigheid te krijgen bij sommige borstvoedingsposities. Je weet inmiddels dat goed aanleggen héél belangrijk is en veel borstvoedingsproblemen hierdoor voorkomen kunnen worden. Je kijkt daarom altijd even mee of dit goed gebeurt en je vrouw geen pijn ondervindt en de baby goed en hoorbaar slikt. Neem de baby over als hij een boertje moet laten of verschoond moet worden zodat ze rustig kan blijven zitten of liggen. Als de baby in de nacht wakker wordt voor een voeding, pak de baby op om hem aan je vrouw te geven. En als ze klaar is met voeden, neem jij de baby weer over. Hiermee laat je ook betrokkenheid zien tijdens de nachtelijke voedingen. Forceer haar zo min mogelijk, ze moet namelijk ook nog herstellen van een bevalling. Tip: Als de baby bij jullie slaapt, vergemakkelijkt en stimuleert dit de borstvoeding alleen maar ten goede.

6. Help haar te ontspannen.

Zorg voor rust tijdens de kraamperiode. Weinig bezoek en laat ze niet te lang hangen, zodat je vrouw weer gauw kan rusten en opladen voor de volgende voeding. Ze moet samen met de baby een ritme vinden in de borstvoeding en dat is heel normaal, ze heeft rust en ruimte nodig hiervoor. Help haar dit te vinden. Neem de baby soms over tussen de voedingen door zodat ze rustig kan douchen of kan rusten. Geef haar een zachte massage als de baby slaapt, aanraking bevordert de aanmaak van oxytocine wat haar helpt ontspannen en de borstvoeding positief stimuleert. Stress en spanning kunnen de borstvoeding namelijk tegenwerken. Die moet je dus ver buiten de deur houden! Vermijd zware onderwerpen en vrolijk haar op met grapjes en luchtig gepraat. Neem de tijd samen met haar naar de baby te kijken zodat ze niet vergeet te genieten van de momentjes als gezin.

7. Luister naar haar en troost haar.

Het zal niet altijd even makkelijk gaan. De kraamperiode gaat gepaard met veel razende hormonen en gevoelens die een plekje moeten krijgen. Ze zal het nodig hebben om haar emoties soms de vrije loop te laten en dat is oké. Wees er voor haar, luister zonder perse iets te zeggen of met een oplossing te komen, veeg haar tranen weg en hou haar gewoon even vast. Alles komt goed, ze staat er niet alleen voor, want jij bent er! Als ze behoefte heeft om haar hart te luchten bij een van haar vriendinnen, zus(sen) of moeder, gun haar die tijd en neem de baby dan even over desnoods.

8. Zorg voor haar en het huis.

Laat haar merken dat je weet hoe hard ze bezig is met het voeden van jullie kind, en dat jij natuurlijk wilt dat zij ook goed eet! Hiermee laat je zorg en aandacht zien. Verwen haar met haar lievelingseten, bestel een keer wat lekkers en neem het huishouden over zodat ze zich nergens druk over hoeft te maken. You got this! (Maarre.. je mag ook best stiekem hulp vragen aan mensen om je heen!)

9. Investeer in (professionele) hulp en steun, als het nodig is.

Wat er nodig is voor de borstvoeding, jij regelt het. Zoogkompressen, kolfspullen, jij rent naar de winkel. Flesvoeding laat je keurig in de schappen staan, want je weet dat het te snel geven van  bijvoeding het natuurlijke proces van borstvoeding verstoort, het vraag – en aanbod systeem waar borstvoeding op draait. Wat je kindje vraagt aan moedermelk, wordt ook weer aangemaakt in de borsten. Als je kindje echter al tjokvol zit met flesvoeding, zal hij minder komen vragen en wordt de melkproductie dus ook minder gestimuleerd. Haal dus niet bij voorbaat al flesvoeding in huis, maar zorg er eerst voor dat jullie alles zelf geprobeerd hebben. Mochten er dingen niet lekker blijven lopen, ook nadat de kraamverzorgende vertrokken is, wacht dan niet te lang en schakel hulp in via een borstvoedingsorganisatie of lactatiekundige. Borstvoeding is de investering meer dan waard. Wat er ook aan de hand is, jullie kunnen het oplossen!

10. Herinner haar aan jullie bijzondere taak.

Samen. Dat is het sleutelwoord. Jullie doen dit samen. Borstvoeding is niet haar ‘last’ om te dragen. Het is een grote gunst. Een investering voor jullie kind. Het vereist een bepaalde levensstijl om dit voor elkaar te krijgen. Begrip en steun van jouw kant. Een helpende hand. Een gezamenlijk doel. Jij houdt haar hand vast, jullie doen het samen. Praat vaak over jullie doel en het waarom. Laat de islam jullie leidraad en bron van inspiratie en kracht zijn.

Borstvoeding: Een islamitische opvoeding begint hier!

Wat ik echt betreur is het verval in onze moslimgemeenschap wat betreft borstvoeding, als ik me alleen maar al bedenk hoe vaak er zo negatief op mij is gereageerd als langvoedster. “Geef je nou nóg steeds borstvoeding?” Hoe kan zoiets moois, zo uitdrukkelijk eigen in ons prachtige geloof, verloren zijn geraakt in onze gemeenschap, alsof het er niet meer zoveel toe doet? Onze meest geliefde Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, heeft ruim 2 jaar borstvoeding gehad, en ook is dit bekend van de profeten voor hem zoals in het bijzondere verhaal in de heilige Qur’an van de profeet Musa’, moge vrede met hem zijn. Bovendien wordt borstvoeding ook driemaal expliciet vermeld in onze heilige Qur’an met de vastgestelde zoogtermijn voor het kind, en het belang ervan bevestigd in authentieke overleveringen.

Borstvoeding is onlosmakelijk onderdeel van de islam, dat staat vast. Een meer islamitische start kan je je kind haast niet bieden. Als het een bewezen basis legt in de fysieke, geestelijke, emotionele en sociale ontwikkeling, en boven alles voor ons ook nog eens een religieus-spirituele betekenis heeft, kan je gerust stellen dat de islamitische opvoeding híer begint. En we weten allemaal wat ze zeggen: Opvoeden is teamwork! 😉 You’re in this together! Uit persoonlijke ervaring weet ik dat de steun van je partner de succesfactor kan zijn voor borstvoeding om (blijvend) te slagen. Ook hierin moeten vader en moeder een team zijn. Gebundelde kracht in ouderschap kan hier al de toon zetten, tot in de rest van het gezinsleven samen, in shaa’ Allah. 

Vraag aan jullie: Hebben jullie nog goede tips klaarliggen voor (aanstaande) moslimvaders om mama’s zo goed mogelijk te helpen bij de borstvoeding? 🙂

Deel0Pin0Tweet0E-mail0

Categorie: Borstvoeding Tags: baby, bevalling, borst, borstvoeding, geboorterecht, islam, islamitisch, kinderen, kraamperiode, moeder, moedermelk, moslim, ouderschap, rol, vader, zoogtermijn

1
Deel Je Reactie

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ilya Recent comment authors
avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemde
Houd mij op de hoogte:
Ilya
Ilya

Tips voor de aanstaande ouders: als je kraamhulp gaat regelen, vraag dan om een kraamhulp die pro-borstvoeding is en zelf ervaring heeft met borstvoeding geven. Ik heb dat geëist omdat ik naar mijn idee niks zou hebben aan iemand die net zoveel theorie kende als ik. (daarnaast wilde ik persé een Moslima aan mijn bed, dat heeft even zoeken gekost maar is Alhamdulilaah gelukt via Babiezz.)
Leg uit hoe essentieel het voor je is dat de borstvoeding slaagt.
Masha Allah wat heb ik veel aan die vrouw gehad! Ze heeft me zo gestimuleerd om door te zetten en tips en tricks gegeven! Iemand zonder eigen ervaring had dat volgens mij niet gekund.

Nog een tip. Ga samen naar een voorlichting van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Die worden door het hele land gegeven en vormen een welkome bron van informatie als je zwanger bent en geven je meer zelfvertrouwen voor de start.

Stem Omhoog1Stem Omlaag  Antwoord
11 oktober 2016 10:56

Connect met mij!

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter

Over Aziema Fatima

Moslima, mama van 4 en met bezieling bezig als aankomend vroedvrouw en schrijfster. Op dit moment hard bezig met mijn eerste boek! Neem gerust een kijkje in mijn alledaagse leven: het mooie, het moeilijke en alle gekte ertussen in.. Lees verder!

Volg me op instagram!

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

Op zoek naar iets?

Copyright © 2021 · Lifestyle Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in

wpDiscuz
Deel dit berichtVind je dit een leuk bericht? E-mail het naar een vriend!

E-mail is verzonden!