• Over Mij
  • Bevallingsboek
  • Contact

Aziema Fatima

Schrijfster, bevallingscoach & verloskundige i.o.

  • Zwangerschap
  • Bevalling
  • Borstvoeding
  • Moederschap
  • Verloskundige-in-Opleiding

10 Meest gestelde vragen | opleiding verloskunde & moederschap

23 september 2019 Reageer

Deel0Pin0Tweet0E-mail0

De verloskunde spreekt veel moeders aan. En dat is ook niet heel verwonderlijk, zwanger zijn en bevallen doet iets met vrouwen. En als je al die interesse had in de processen van zwangerschap en bevalling, zal dat na moederschap alleen maar meer worden. Het begint met een fluisterstemmetje dat langzaam steeds harder begint te klinken om hier misschien wat mee te doen. Of je uiteindelijk de stap zet tot het daadwerkelijk volgen van de opleiding verloskunde, hangt van meerdere factoren af als je een gezin hebt.

Dé blog die ik ook had willen lezen toen ik me oriënteerde op de opleiding en verloskunde nog een verre droom leek. 

Mijn naam is Aziema, moeder van 4 kinderen (11, 10, 7 en 5 jaar). Ik volg de opleiding verloskunde aan de Verloskunde Academie in Rotterdam. Momenteel ben ik derdejaars student. Naar aanleiding van veel berichtjes en vragen die ik heb mogen ontvangen o.a. via mijn insta stories, heb ik de 10 meest gestelde vragen over de opleiding Verloskunde & Moederschap verzameld en geef ik hier vandaag antwoord op!

Ik ken moeders bij wie het altijd een droom is geweest, maar die het ook in vrede hebben kunnen loslaten. Of ze bewandelen nu andere wegen die relateren aan dezelfde interesses. Alles is mogelijk en verloskunde hoeft zeker niet altijd dé weg te zijn. Maar als je tot die (on)gelukkigen behoort bij wie dat fluisterstemmetje inmiddels een harde oerkreet is geworden dat blijft echoën in iedere vezel van je lijf? Dan heb ik hier dé blog voor jou, die ik zelf ook had willen lezen toen ik me oriënteerde op de opleiding en verloskunde nog een verre droom leek. 

1. Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op de selectieprocedure? 

Voor de opleiding verloskunde geldt een numerus fixus. Ieder van de vier opleidingen verloskunde in Nederland heeft een vastgesteld aantal plekken voor studenten. Om een voorstelling te maken; in mijn jaar waren er ongeveer 600 aanmeldingen, maar uiteindelijk alleen plek voor 60 studenten! De selectieprocedure verschilt per hogeschool, maar komt in grote lijnen overeen. De selectieprocedure bestaat uit twee rondes.

Tips voor de eerste ronde!

De eerste ronde is een toets. Op de selectiedag zelf krijg je nog een hoorcollege over het onderwerp. Het studiemateriaal (meestal in het Engels) wordt een paar weken eerder beschikbaar gesteld.

  • Begin op tijd en maak je eigen aantekeningen van het materiaal.
  • Zoek zelf ander studiemateriaal in het Nederlands over het onderwerp. Bijv. als het onderwerp ‘hormoonhuishouding’ is, zoek je dit op in Nederlandse biologie boeken (vwo). YouTube filmpjes van ‘biologie vwo examen voorbereiding’ zijn ook een aanrader. Dan krijg je meer connectie met het onderwerp voordat je die Engelse stof induikt, mocht je daar moeite mee hebben.
  • Herhalen, herhalen en nog eens herhalen!

Tips voor de tweede ronde!

Als je de tweede ronde mag bereiken, mag je allereerst trots zijn op jezelf! Je hebt meer dan de helft achter je gelaten. De tweede ronde bestaat meestal uit gesprekken/interviews, reflectie en/of een samenwerkingsopdracht (waar je bij wordt geobserveerd).

  • Breng je aandeel constructief over en probeer anderen niet te overstemmen.
  • Laat zien dat je ook goed kan luisteren en vat samen als je niet meer weet wat je moet zeggen. “Dus als ik het goed begrijp, dan…*alles herhalen wat je gehoord hebt*.
  • Bied eventueel aan om aantekeningen te maken tijdens een gegeven opdracht.
  • Blijf in gesprekken dicht bij jezelf en geef gerust aan als je iets (nog) niet weet. Zeg dat je het later nog zal opzoeken, waardoor je je transparant en leergierig opstelt. 

Over motivatie & beroepsbeeld

Ook wordt gevraagd naar je motivatie en beroepsbeeld. Schets voor jezelf een realistisch beeld van het beroep door het beroepsprofiel van de verloskundige (online) door te lezen. Informeer een keer bij een verloskundigepraktijk bij jou in de buurt en stel al je vragen aan een verloskundige. Laat merken dat jij jezelf hebt laten informeren en dat je hierdoor gesterkt bent in je overtuiging dat dit écht is wat je wilt. En belangrijker, ook aankunt! Wees je bewust van je sterke, maar ook zwakke punten. Benoem deze en hoe je hieraan zou willen en kunnen werken om deze opleiding tot een succes te maken. 

2. Wat als je niet door de selectie komt? 

Volgend jaar gewoon weer proberen! Door de jaren heen mag je maximaal 3x deelnemen aan de selectieprocedure. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen de opleiding in België te volgen. Omdat dit persoonlijk voor mij geen optie zou zijn geweest, heb ik me er nooit in verdiept. Als iemand ervaring heeft met de opleiding vroedkunde in België (wel of niet doen, en evt. tips?), do share!

Advies: Duik toch de geboortewereld in!

Kom je niet door de selectie en is België ook geen optie voor jou? Probeer toch in connectie te komen met de geboortewereld. Misschien werken als kraamverzorgende of doula om feeling te krijgen met het vakgebied? En vooral met de vrouwen om wie het allemaal draait! Alvast bevallingen mogen bijwonen vanuit een ondersteunende rol is priceless in de voorbereiding op verloskunde. En sparen kan sowieso nooit kwaad met een opleiding in het vooruitzicht! Ook is het waardevol om hiermee een realistisch beeld van het vak te krijgen. En wie weet, wat voor moois het je nog meer zal brengen op jouw eigen weg.

Alvast bevallingen mogen bijwonen vanuit een ondersteunende rol is priceless in de voorbereiding op verloskunde.

In 2013 had ik al de wens om verloskunde te doen, maar was het nog niet haalbaar in mijn situatie. Ik was onverwacht zwanger geraakt van kind nummer 4! Om mijn nieuwe passie toch een uitlaatklep te geven startte ik met een eigen fb-pagina. Hierop begon ik met het informeren, adviseren en inspireren van vrouwen over alles wat met zwangerschap, bevalling en borstvoeding te maken had. Dit leidde algauw tot mijn werk als zwangerschaps- en bevallingscoach (doula) en het geven van coaching en cursussen. In 2017 heb ik eindelijk de stap gezet tot verloskunde toen mijn jongste kind oud genoeg was en kwam meteen door de selectie. In de tussentijd ben ik dankbaar dat ik toch constructief bezig geweest met mijn passie en doelen. En als ik niet door de selectie heen was gekomen, was ik daar met net zoveel bezieling mee doorgegaan. 

Pagina's: 1 2 3 4
Deel0Pin0Tweet0E-mail0

Categorie: Moederschap, Verloskundige-in-Opleiding Tags: kind, kinderen, meestgesteldevragen, moeder, moederschap, opleiding, studeren, studerendemoeder, studie, verloskunde, verloskundigeinopleiding

Deel Je Reactie

avatar
avatar
  Subscribe  
Houd mij op de hoogte:

Connect met mij!

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter

Over Aziema Fatima

Moslima, mama van 4 en met bezieling bezig als aankomend vroedvrouw en schrijfster. Op dit moment hard bezig met mijn eerste boek! Neem gerust een kijkje in mijn alledaagse leven: het mooie, het moeilijke en alle gekte ertussen in.. Lees verder!

Volg me op instagram!

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

Op zoek naar iets?

Copyright © 2021 · Lifestyle Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in

wpDiscuz
Deel dit berichtVind je dit een leuk bericht? E-mail het naar een vriend!

E-mail is verzonden!